fredag 18 januari 2013

Hair of the Dog

Det finns vissa bryggerier som verkar lyckas med vad de än tar sig för. Russian River nämnde jag tidigare som ett sådant, Alesmith tycker jag också hör dit, och så inte minst Hair of the Dog (jag hade gärna lagt till flera lambikbryggare till denna kategori - men de tre ovanstående tycker jag hamnar lite i ett annat fack med tanke på vilken bredd deras produkter uppvisar).

Man lär sig något nytt varje dag; "hair of the dog" är tydligen ett uttryck för vad vi i Sverige brukar kalla en "återställare". Bryggeriet Hair of the Dog, från Portland, Oregon, är tyvärr ett sådant bryggeri vi knappt ser alls i Sverige. Har man tur kan man ramla över ett par-tre sorter i Danmark, men annars är det till att åka över pölen alternativt byten som gäller. Två av bryggeriets hyllade öler är Adam och Fred, som då och då kunnat hittas på hyllor i Danmark. Ibland har faktiskt även den ekfatslagrade varianten Fred from the Wood varit möjlig att få tag på.  Båda dessa öler har gjorts i ett helt gäng varianter, och nyligen fick jag chansen att testa fyra olika under samma kväll. Ölerna testades av naturliga skäl i par mot varandra.


Fred - Barleywine bryggt med 10 olika humlesorter för att "inkorporera hela världen i ölet". Maltig doft. Söt och fruktig med en hel del majs och en liten spritighet. Balanserad, maltig smak med ett tydligt inslag av burkmajs och kanske lite sprit. Fruktig och ganska eldig. Inte alls dum.

Bourbon Fred from the Wood - Fred lagrad minst ett år på bourbonfat. Kraftig doft. Lätt spritig med en hel del bourbon. Dill och ett lustigt inslag av ättiksgurka. Rund, söt och balanserad smak med tydliga bourbontoner. Mycket rundare än dess icke-fatlagrade broder. Mjuk, nästan jolmig avslutning med toner av smörkola, vanilj och ek. Riktigt bra.


Adam - Bryggeriets första öl, vilket skall vara ett återskapande av en gammal tysk ölstil från Dortmund. Mycket säd, särskilt havre, i doften, som är söt, kraftig och fin. Smaken är lite väl bitter med en lustig kryddighet. En del kavring och märkliga, lätt malplacerade örter. Lite av kvällens besvikelse, eftersom jag druckit den ett par gånger förut och gillat den skarpt utan att minnas något av denna märkliga, malplacerade bitterhet.

Adam from the Wood - Adam lagrad 3-4 år på Elijah Craig-fat. Stor, fyllig doft med mycket bourbon, vanilj och dill samt en antydan till spritighet. Ändå rund och balanserad. Kraftig smak; fyllig med mycket vanilj samt en del kakao och dill. Den konstiga beskan är som bortblåst: detta är ett fantastiskt öl som bjuder på en underbar kombination av ett sött, kraftfullt öl och en markerad, men fin och balanserad bourbonsmak. Undebrart.

Bryggeriet fortsätter att leverera. Även om jag blev lätt besviken på Adam efter högt ställda förväntningar sedan tidigare provningar, så kompenserades detta mer än väl av den fantastiska Adam from the Wood. Helt klart en rekommendation att försöka få tag på; dessvärre är det ett öl som man måste byta till sig.

Pris/tillgänglighet: Adam och kanske främst Fred finns ibland på exempelvis Barley Wine i Köpenhamn och brukar då kosta runt DKK 60. De fatlagrade varianterna kommer man enklast över genom byte.